Verdriet kan diep zitten. We voelen het wel maar beseffen niet dat het verdriet is. Of we willen het niet voelen en gaan door met doen. Niet vertragen, niet gaan zitten maar doorgaan.
Bang dat de hel uitbreekt als je gaat zitten en gaat voelen. Bang dat je er in blijft dat je er nooit meer uit komt. Dat je depressief raakt of in een burnout komt. Oude angsten komen weer naar boven.
Ondertussen duwen we het gevoel weg. Een continue strijd tegen ons gevoel.
Het gevoel geeft ons onrust, het voelt niet prettig.
We hebben allerlei tactieken om het niet te voelen. We compenseren met ons lijf. Door bijvoorbeeld je schouders op te trekken. Of naar binnen te draaien. Je billen aan te spannen of je bekkenbodem aan te spannen. Allerlei manieren om het onprettige gevoel niet te voelen.
Het maakt dat we moe zijn aan het eind van de dag. Dat we gespannender door het leven gaan. Dat je oordelen hebt op jezelf op anderen. Dat je irritaties hebt op jezelf en anderen.
Je kan zo heel lang doorgaan. Je gaat door op kracht. Op je routine en het idee dat je aan verwachtingen moet voldoen en jouw werkzaamheden draaiende moet houden.
Hoe lang je daar mee door kan gaan, ligt aan jou. Misschien voelt het niet als verdriet maar als onprettig. En vind je dat je het nog prima kan handelenen en dat wel weg ebt.
Kwaliteiten van verdriet
Verdriet kan je echter ook veel brengen. Als je aandacht geeft aan je verdrietige gevoel, hoeft het echt niet zo te zijn dat je gaat huilen en nooit meer ophoudt.
Verdriet voelen kan ook klein zijn. Je kan er rustig van worden, je gaat je trager bewegen. Alles is dan even goed zoals het nu is. Het is prima zoals het is. Je kan makkelijker compassie tonen voor de ander, contact maken met de ander en met jezelf.
Denk maar eens hoe je je voelt als je een huilbui hebt gehad. Dan is de spanning van het tegenhouden eraf en ben je ontspannen en ben je helemaal in het nu.
Dat gevoel kan verdriet je ook geven. Want je houdt echt wel een keer op met huilen. Het komt alleen misschien niet altijd uit. Waardoor je het tegen houdt.
Kortom verdriet kan je meer geven dan jij misschien denkt.
Durf jij het om jouw verdriet te gaan voelen?
Hoe kan jij nu iets meer dat verdrietige gevoel op zoeken? En je er minder tegen verzetten. Want verzetten tegen verdriet, brengt je wellicht veel minder dan je denkt.
Als je ophoudt met doen en gaat zitten, kan je voelen wat je voelt. Waar voel je het onprettige gevoel in je lijf? Wat voel je precies? Voel je ook je drang om ervan af te gaan? Het weg te willen hebben. Of het verlangen om weer wat te gaan doen? Waar voel je dat?
Voel bij jezelf wat jij doet om het gevoel niet te voelen. Geef die plek aandacht. Misschien voel je beklemming op je borst of een bal in je buik of gespannen benen, schouders, of een strakke keel. Voel het en onderzoek het. Het is goed zoals het is.
En misschien kan je het dan loslaten. En het gevoel er laten zijn. Nogmaals een huilbui is zo slecht nog niet. Probeer het maar eens.
Wil je hier verder mee aan de slag? Neem dan gerust contact met mij op om te kijken naar de mogelijkheden die mijn programma’s jou bieden om hier een stap in te gaan maken.
Bewustwording daar begint het mee.